Industriile care au ținut economia românească în viață, în pandemie

de: Alexandru Puiu
12 11. 2020

Economia din România, în cea mai mare parte a ei, este pe butuci, din cauza pandemiei. În mod previzibil, există și excepții  de la regulă, începând cu producătorii de băuturi spirtoase și tutun.

În cel mai recent raport al Institutului Național de Statistică referitor la comerțul internațional, sunt menționate mai multe ramuri ale economiei și modul în care au progresat acestea în ultimele 9 luni. Astfel, nu doar că poți înțelege un pic mai bine ce s-a mișcat în România, dar poți să-ți dai seama și de raportul pieței locale în contrast cu piața globală. Analiza îți arată mărfurile care s-au exportat din țara noastră către occident, dar și la ce nivel s-au situat importurile sau consumul autohton din 2020 comparativ cu 2019.

Cea mai tristă concluzie din întreaga analiză este că deficitul de balanță a crescut cu aproximativ un milarde de euro față de acum un an, până la un total de 13 miliarde. Acesta este un trend aparent normal în perioadele de criză și a fost evident și în perioada 2008 – 2010.

În prima jumătate a anului, consumul scăzuse pentru un timp, dar acum ne apropiem de nivelul de acum un an. Inițial, scăderea achizițiilor trăda o populație mai precaută ce părea să se reflecte într-o reducere a deficitului comercial. Oamenii s-au săturat însă să fie precauți, trădând în acest fel o criză ușor atipică.

Dacă ne referim la tipurile mărfuri care au generat bani în ultimele nouă luni, interesul românilor este cât se poate de evident. Cea mai spectaculoasă evoluție a înregistrat-o grupa de mărfuri băuturi și țigări, care a înregistrat o creștere a exporturilor record cu 42%, față de anul precedent.

Este cu adevărat o performanță, iar explicația este, pe de o parte, legată de faptul că România are fabrici în ambele domenii, producția de țigarete și cea de băuturi, iar, pe de altă parte, este dovada că producătorii români au reușit să își găsească piețe externe în această perioadă complicată.

După performanța creșterii exporturilor cu 42%, grupa de produse formată din băuturi și tutun se află pe primul loc în ceea ce privește excedentul comercial, cu o valoare de 637 milioane euro, depășind grupa de produse mașini și echipamente pentru transport, care înregistrează un excedent de numai 102 milioane euro.